Žeriavy Liebherr pri výstavbe Varyap Meridian Project v Istanbule

Žeriavy Liebherr pri výstavbe Varyap Meridian Project v Istanbule

Sedem hore točivých žeriavov série EC-H a EC-B bolo nasadených pri výstavbe tohto veľkého projektu rezidenčných a komerčných budov.

Varyap Meridian Project vytvára veľkolepý, priestranne navrhnutý komplex budov v ázijskej časti Istanbulu. Projekt má byť zrealizovaný do konca roka 2012. Na celkovej ploche 410.000 m² sa nachádza päť veží s rozsahom výšky 24 až 61 poschodí, 1500 bytových jednotiek, tri komerčné budovy s podlahovou plochou 20.000 m², rovnako aj päť-hviezdičkový hotel s konferenčným centrom. Celkový objem investícií na tento projekt je zhruba miliarda eur. Dôležitým rysom projektu sú inovatívne ekologické technológie pre úsporu energie a zlepšenie životného prostredia.

V komplexe sú napríklad zakomponované kontajnery na zber dažďovej vody, veterné elektrárne, kombinované tepelno – energetické zariadenia pre sebestačné zásobovanie komplexu elektrickou energiou. 61. poschodie Varyap Meridian Tower 1 bude po dokončení vo výške 197 m a bude druhou najvyššou budovou v Turecku.

Vežové žeriavy Liebherr nasadené na Varyap Meridian Project dosahovali výšky pod hák medzi 130 m a 200 m a boli ukotvené o objekty. Varyap kúpil šesť nových žeriavov typu 154 EC-H 6 FR.tronic od predajného partnera Liebherr v Turecku, Atilla Dural Mumessillik Insa Ltd. Tieto žeriavy sú štandardne vybavené pracovným polomerom 60 m a maximálna nosnosťou 6 t. Maximálna nosnosť na konci výložníka je 1,65 t. Siedmy žeriav Liebherr 130 EC-B 6 FR.tronic, bol prenajatý z flotily Atilla DURAL a bol nasadený na výstavbe konferenčného centra.